Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В Община Троян стартира изпълнението на „Интегриран проект за водния цикъл на с. Шипково“ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Септември 2011 08:18

Днес в троянското село Шипково бе направена  „първа копка“, която даде началото на изпълнението на  поредния значим проект, спечелен от Община Троян – „Интегриран проект за водния цикъл на с. Шипково.“

Гост на  официалната церемония беше министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който придружен от кмета на Троян Минко Акимов бе посрещнат , както е традицията, с хляб и сол. Присъстваха и  Областният управител Николай Нанков, зам.- изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев, зам.-областният управител Сашо Данков, а от изпълнителите – инж. Димитър Миразчийски – директор на „Пътностроителна техника“АД-София; инж. Людмил Георгиев – „Строителен надзор“ и Елка Сотирова – управление на проекта. Интерес  към тържеството проявиха и много от жителите на селото.

Кметът Акимов говори за  значението на проекта,  за основните дейности, предвидени в него. Той подчерта, че това е първият  общински проект от програмата за развитие на селските райони от Държавен фонд „Земеделие“, който е на стойност  3 500 х.лв.  с ДДС, като неговата основна цел е да допринесе за подобряване на условията на живот -  достъп  до качествена водоснабдителна и канализационна инфраструктура. Проектът включва реконструкция на водопроводната мрежа 2 652 м., доизграждане на канализационна мрежа 2 447 м. И изграждане на пречиствателно съоръжение.

В своето приветствие министър Мирослав Найденов каза: „Някои ни упрекват, че строим само магистрали. Ето че правим много и за селските райони.  Само в Ловешка област имаме проекти за 80 млн.лв., като половината от сумите са изплатени.“ И пожела: „Нека след като приключи този проект Шипково да стане по-удобно място за живот и младите хора да се завръщат тук. Пожелавам строителството да приключи в срок и качествено,  и заедно с кмета Акимов   да прережем лентата догодина.“

Багерът направи първата копка, а бутилката шампанско бе разбита от 11-годишния   жител на  Шипково Преслав Пелтешки, насърчаван от  министър Нейков и кмета Акимов.

 

 

Маргарита Генкова
„Връзки с обществеността“