Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов посети двете троянски болници Печат Е-мейл
Четвъртък, 15 Септември 2011 17:42

На 14 септември министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов бе на близо 4 часово посещение в  двете болнични заведения в Троян. В Многопрофилната болница за активно лечение  с управител д-р Пенко Бамбов той  проведе среща с ръководството на болницата, на която присъстваха и народният представител д-р Станка Лалева, кметът  на общината Минко Акимов и зам.-кметът Недка Топалова.

Разискваните въпроси се отнасяха   до:  задълженията  на болницата, редовното изплащане на държавната субсидия и неиздължената / близо 84 хил.лв./ сума  от МЗ, за реално изработената дейност в  отделението по  хемодиализа, според съществуващата Методика за субсидиране на лечебните заведения от МЗ за 2011г. Министърът  пое  ангажимент, че въпросът ще бъде решен и сумата ще бъде изплатена до края на месеца.

За пореден път бе поставен и един друг въпрос, отнасящ се до включването на троянската болница в европейския проект по ОП „Регионално развитие“ за оборудване с модерна диагностична апаратура.  Д-р  Константинов обеща, че в МС ще бъде внесено предложение община Троян да бъде включена в резервите. Шансовете са големи, тъй като част от класираните до този момент болници нямат изградени медицински центрове, което е необходимо условие. И още -  г-н Акимов  изрази увереност, че за осъществяването на тази идея ще окаже помощ и досегашният областен управител Николай Нанков, който от вчера е зам.-министър на  регионалното развитие.

От своя страна  лекарите зададоха на министъра въпроси, отнасящи се до адекватното заплащане труда на лекарите и относно  промяната в медицинските стандарти – ще има ли такава и в каква насока ще бъде тя, ще облекчи ли промяната настоящите изисквания по отношение на персонала.

След като посети и  Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, където бе посрещнат от  д-р Цветомила Дудевска – управител на  болничното заведение,  и проведе разговор с  колектива, министър Константинов не скри  своята удовлетвореност от   видяното от него в двете троянски болници – като кадрови потенциал , състояние на отделенията и добър външен вид след направените ремонти.

 

---
Маргарита Генкова

„Връзки с обществеността“