Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Изнесената от БНТ информация за новорегистрирани в Община Троян 682-ма граждани, не отговаря на истината Печат Е-мейл
Сряда, 28 Септември 2011 10:15

Изнесената от БНТ информация за новорегистрирани в Община Троян 682-ма граждани, не отговаря на истината

 

Във връзка с Декларацията на Предизборния щаб на БСП-Троян и  коментара  в последния брой на   в. „Троян 21“,  по повод  съобщената  на 23.09 в новините на БНТ информация  за 682-ма новорегистрирани  в троянска община граждани, което според  споменатите медии говори за „изборен туризъм“, данните от служба  „ЕСГРАОН“ на Община Троян опровергават   казаното.

В периода от 01.01.2011 г. до 22.06.2011 г. (критичната дата за адресно регистриране на граждани за гласуване на предстоящите избори), в Община Троян са подадени 577 броя адресни карти.

130 са адресните карти, подадени от други населени места, т.е от външни хора.  Останалите 447 са на граждани от  троянска община.

Поводите за това са различни, като най-често срещаните причини са:

През 2010г. и 2011г. изтича 10-годишният срок на валидност на личните карти. При подмяна на документа за самоличност много от гражданите, поради некоректност на адресите си /липса на етаж или апартамент, наличие на вход или написан вход, ако няма такъв отбелязан и др./, подаваха адресна карта за настоящ адрес;

При първоначалното гласуване на Изборния кодекс бе приета отседналост за гласуване 12 месеца /за общински съветници, кметове на общини и населени места/. Съгласно & 78, ал.1 от ПЗР на ЗГР лицата, които са променили настоящия си адрес от едно населено място в друго, в периода от 01.09.2010г. до 31.01.2011г., бяха задължени да представят пред общинската администрация по новия си настоящ адрес необходимите документи /нотариален акт или документ за собственост, декларация от собственика, че е съгласен  да живеят на неговия адрес или договор за наем/. За  община Троян тези граждани бяха 275, като само 130 от тях си направиха пререгистрация, останалите 145 се върнаха на старите си адреси;

И още – студенти, върнали се в Троян , при подмяна на личната карта установяват, че настоящият им адрес е в друго населено място – където са учили, и те също са подали адресни карти. Това се отнася и за граждани, които са сменили жилището си през годините и са изчаквали срока  на изтичане на личната си карта за да подновят адреса си.

За община като Троян,  с население 36 000 жители,  е нормално адресно регистрираните  граждани за половин година да бъдат 130, дошли от други населени места.

 

---
Катя Раева – нач. отдел „ИООУ“ /Информационно обслужване и общински услуги/ в Община Троян