Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В Троян се проведе първият за тази годна Обществен форум Печат Е-мейл
Сряда, 07 Март 2012 16:28

На 28 февруари в зала „Форум” на троянското читалище, при  много силен интерес, се проведе първата за тази година сесия на Обществен форум – Троян, на тема „Гражданско участие в местната политика в община Троян”. Форумът бе организиран от Община Троян в партньорство с Форум „Гражданско участие” /ФУГ/. Това е неформална мрежа от 100 активни НПО от цялата страна, работещи за подобряване на взаимодействието между гражданите и институциите. На тази сесия бяха дискутирани възможностите за участие на гражданите на общината и техните организации в обсъждането и формирането на важни местни управленски решения. Кметът на общината Донка Михайлова изрази очакването да бъдат чути  мнения, съображения и предложения относно изграждането на граждански консултативни органи и как те да работят ефективно.

Славея Христова от сдружение „Болкан Асист” изтъкна, че обществените съвети,  консултативните съвети на граждани,  кметските съвети,  това са различни форми на един и същ подход за участието на хората в управлението на общината, че това са доброволни структури и резултатите биха били положителни само ако дейността се основава на партньорство и взаимодействие между гражданите и местната власт.

По предложение на модератора на форума Ива Таралежкова, бяха обособени  няколко работни групи, които обсъдиха своето виждане за създаването на квартални съвети в града, които да генерират идеи за развитието на кварталите, за  кметски съвети в селата,  за консултативен съвет към кмета, като в него бъдат обособени различни тематични работни групи /по образование, култура, бизнес и т.н./

Чуха се много конструктивни идеи и предложения, не бяха спестени  и някои критики най-вече по отношение на обществения форум за проекти на граждани.

Г-жа Михайлова изрази задоволство от големия интерес към  темата и приятната изненада, че  в Попешка вече има изграден квартален съвет. Такъв ще се  формира и на 5.02. в кв. Лъгът.

Мариела Шошкова се спря на някои правила при реализирането на форум-проектите и акцентира върху някои промени, които определено не са   приемливи за широк кръг от хората -  в последните години  общественият форум в Троян е твърде институционализиран / оценяването на проектите става само от администрацията/,  нарушен е конкурсният принцип с финансирането на всички предложени проекти,  при съфинансирането не се взима предвид нефинансовият принос и др.

Кметът на общината изрази задоволство от многото и полезни предложения и заяви, че застава зад тезата, че форумът трябва да запази  конкурсното начало и своя граждански характер. Взето бе решение за оптимизиране на критериите при оценка на проектите, като на преден план са обществената значимост, броят на хората, до които достига този проект и зачитане на нефинансовото участие. До средата на месец март ще бъде публикувана в медиите една оптимизирана схема на критериите и начина на оценяване. Тази година общият фонд за проекти по обществен форум в Троян е увеличен с 10 хил.лв. и възлиза на 35 хил.лв.

 

Маргарита Генкова
„Връзки с обществеността”