Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Обсъждаха мястото на паметника на Иван Хаджийски Печат Е-мейл
Четвъртък, 05 Април 2012 16:12

Проектът за паметник на автора на вечната българска книга “Бит и душевност на нашия народ” и основател на българската социология, троянецът Иван Хаджийски, след проведен конкурс, бе спечелен от авторския екип от Велико Търново: скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев.

Предложените варианти за място на монумента бяха два: на мястото на  някогашния паметник, или няколко метра встрани, в двора на малката музейна сграда /Конака/.

Днес авторите на паметника за Хаджийски се срещнаха с  ръководството на община Троян, с главния архитект на общината и специалисти от администрацията. На срещата присъства и председателят на Дружеството на троянските художници Енчо Ганковски.

Единодушно бе мнението на всички, че скулптурната композиция трябва да бъде ситуирана на тревната площ пред Конака, а не “паметник върху паметника”, както се изрази скулпторът Борис Борисов.

Демонтирането на постамента на бившия паметник вече приключва. За изпълнител на тази дейност, след проведен конкурс, бе избрана фирма “СКОРПИТ” ЕООД – гр. Троян.

Стойността на възложената услуга е  9 873, 11 лв.

Представител на общината придружава извозването и съхраняването на каменните гранитни блокове в складови помещения.

До един месец авторите на паметника ще извършат актуализация на проекта, след което община Троян започва съгласувателна процедура с Министерството на културата.

Но въпреки изразеното становище за мястото на монумента, кметът на общината Донка Михайлова е убедена, че по въпроса трябва да се проведе обществена дискусия. Това ще стане в най-скоро време, за да бъде чуто мнението на повече троянци.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”