Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В обновеното Национално изложение бе открита Великденска изложба – базар Печат Е-мейл
Петък, 20 Април 2012 15:22

В празничните дни по Великден Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак посрещна първите си гости след осъществения крупен ремонт по европроект, спечелен от Община Троян. За 14-ти път Изложението организира Великденски панаир. На откриването, неговият управител Иван Чакъров изрази своята убеденост, че в близките 2-3 години съвместно с общинското ръководство ще постигнат своята голяма цел – Националното изложение да се превърне в Център на европейското изкуство и занаяти.

В  различните палати са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски области на страната. В празничните дни те бяха представени не само като готов продукт, а и в процеса на тяхното създаване, което направи посещението още по-интересно. Признати майстори показваха различни техники за изписване на Великденски яйца, правиха демонстрации на грънчарство, иконопис, тъкачество и дърворезба.

Открита беше избожбата по керамика “Троянските майстори” на творческия квартет Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев и Надежда Христова.  Изложбата впечатлява преди всичко с търсенето и намирането на синтеза между традицията и модерното изкуство.

На откриването присъстваха кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-областният управител Сашо Данков, председателят на Общинския съвет Минко Акимов, зам.-кметовете Кольо Кацаров и Ангел Ангелов, директорът на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева.  Те първи разгледаха обновените зали, а г-жа Михайлова много успешно се справи с тъкачния стан в една от залите.

Богата и разнообразна бе художествената програма на открито:  малките танцьори от детската градина в Орешак, ученическият хор от Черни Осъм, певицата Милка Пътова, акордеонистката Християна Петкова,  както и фолклорен ансамбъл “Траяна”. През втория ден пяха хор “Старопланински звуци” от Орешак, танцува ансамбъл “Здравец”, изявиха се състави от гр. Априлци.

За много от посетителите пребиваването в Националното изложение в празничните дни се превърна освен в забавление и в своеобразна арттерапия, каквато  бе  и идеята на организаторите.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”