Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Община Троян бе домакин на Годишната конференция по ОП “Регионално развитие” Печат Е-мейл
Петък, 14 Септември 2012 14:24

 

 

О Б Щ И Н А    Т Р О Я Н

Община Троян бе домакин на Годишната конференция

по ОП “Регионално развитие”

 


На 12-ти септември в Община Троян бяха посрещнати участниците в националната конференция за представяне на напредъка  по изпълнението на проектите по ОП “Регионално развитие”. Първите гости, посрещнати от кмета Донка Михайлова бяха  Реналдо Мандментс от отдел “България”  на ЕК, Главна дирекция “Регионална политика” и   ръководителят на УО на ОПРР Деница Николова. Кметът на Троян  ги запозна с работата по привличане на евросредства чрез проекти и ползите за общината от тях.

Михайлова представи на място извършената дейност  по укрепването на свлачището на стадиона в Троян и целите на проекта – да се укрепи свлачищета на стадиона; да се укрепи срутището на улица “Римски път” в града; да се ограничи разрастването и проявлението на свлачищните и срутищни процеси на територията на Троян и да се създадат предпоставки за благоустрояване на компрометираните градски зони.

“В Орешак видях най – красивата детска градина, изпълнена по ОП “Регионално развитие”, бе категоричен пред журналисти  г-н Мандментс и допълни, че като данъкоплатец в Европейския съюз се радва, когато вижда такова прекрасно изпълнение на училища и детски градини. Неговата крайна оценка, след направените огледи е, че има подобрение по отношение на изпълнението на проектите с европейско финансиране след избирането на новите кметове на общините. “Само за една година се забелязва прогрес. Оставам с впечатлението, че България е страна на кметовете, желая им успех при осъществяване на проектите в следващите години”, бе неговото пожелание.

Кметът на Троян Донка Михайлова каза пред журналисти, че ОП “Регионално развитие” е една изключително смислена програма, защото дава най-видим резултат, който реално подобрява живота на хората. Тя посочи, че  община Троян вече е готова с много идеи за следващия програмен период и  че по някои от тях вече се готвят проекти. “Готвим една програма за укрепване на речното корито на река Бели Осъм. Разработваме етап по етап  проекти и следим всяка възможност за финансиране. Важно за нас е да реновираме по сходен начин и още няколко училища на територията на общината”, допълни г-жа Михайлова по време на огледа на обектите в с. Орешак.

Тя бе категорична, че за  община Троян е от изключителна важност да развива туризма затова администрацията търси финансиране за всякакъв тип проекти, свързани с разработването на нови туристически продукти и с реклама на района.  “В рамките на един проект по ОПРР ние разработваме нов модел на иновативно културно събитие – Български фестивал на сливата и на сливовата ракия. Заповядайте, ще усетите с всички сетива чара на Троян”, се обърна към гостите и журналистите кметът на Троян.

На следващия ден, в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, също финансирано по ОПРР, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри Годишната конференция за отчитане на напредъка по Оперативна програма “Регионално развитие”.

“Това място само преди година изглеждаше различно. Благодарение на  изпълнения по ОПРР  проект, Националното изложение на занаятите  е преобразено и това е една добра практика. Община Троян успя да го изпълни по един много добър начин”,  посочи министър Павлова.

Деница Николова – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” каза пред участниците в конференцията, че вече тече подготовка за следващия програмен период на ОПРР. Тя посочи, че мерките, които подпомагат развитието на туризма и културното наследство, отново ще бъдат включени в програмата и уточни, че по този приоритет се предвижда да бъде най-големият финансов ресурс на програмата. Останалите приоритети са устойчиво интегрирано градско развитие в рамките на интегрираните планове, държавна образователна инфраструктура,  държавна здравна и социална инфраструктура, енергийна ефективност.

За определена активност по Оперативна програма “Регионално развитие”, представители на общините София, Велико Търново, Русе и Гоце Делчев бяха наградени от министър Лиляна Павлова. Те получиха предмети – дърворезба, изработени от троянски майстори. Община Раковски получи награда за най-интересен и успешно завършен проект зза градска среда.  Община Добрич също бе наградена  като най-активна и напреднала община. Отличени бяха и Реналдо Мандментс от Главна дирекция Регионална полетека на  ЕК, директор на отдел “България”, и младежкият екип на ОПРР.

 

 

 

 

Маргарита Генкова

“Връзки с обществеността”