Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Проведе се общинско учение – как да действаме при пожар Печат Е-мейл
Петък, 28 Септември 2012 07:55

На 26 септември бе проведено общинско учение в Община Троян, в изпълнение на утвърдения от областния управител График за провеждане на тренировките и ученията.

Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия  на Община Троян,  персоналът на “Софарма” АД – с. Врабево, община Троян, група “Спасителни дейности” към Областно управление пожарна безопасност и защита на населението – Ловеч и  екип от троянската служба пожарна безопасност, проведоха учение на тема: “Дейност на частите на Единната спасителна система при пожар в “Софарма”АД – с.Врабево.

Темата и датата на провеждане на учението бяха предложени от началника на кризисния щаб – кмета  Донка Михайлова.

Първи етап от учението  общинският щаб проведе в салона на общината, където бяха отработени редица въпроси:  оповестяване и организиране на работата, оценка на създадената обстановка и  вземане на решение от кмета на общината за конкретни действия.

Провеждането на втория етап се извърши на площадката “Софарма” АД-Врабево от 10.00 до  11.30ч.  Евакуирани бяха  70 души персонал, като евакуацията протече  без паника и блъскане, на изходите имаше постове  за недопускане на влизащи в сградата. На сборния пункт се извърши преброяване  на излезлите и докладване на началник цеха. Показана беше добра тренираност и практически умения,  говорещи за редовно провеждани тренировки. Противопожарното звено на завода осигури водоснабдяването на пожарния автомобил  на РСПБЗН – Троян.

Извърши се издирване и спасяване на пострадали от вътрешността на завода в силно задимена среда, оказа им се долекарска помощ и бяха предадени на екипа на ЦСМП за хоспитализиране.

След приключване на показните действия по потушаване на пожара и спасяване на хората,  се проведе обучение на персонала  за гасене на пожар с практически упражнения.

Учението бе наблюдавано от  кмета Михайлова /ръководител на учението/ и от ръководството на «Софарма».

Оценката на гл.инсп.инж. Георги Мончев – началник сектор ПСД в ОУПБЗН е, че ръководството и членовете на общинския щаб съумяха да оценят обстановката и да направят  целесъобразни предложения  за ограничаване на бедствието и ликвидиране на последствията от него.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността