Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Простихме се с патриарх Максим Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Ноември 2012 17:32

В петък 9 ноември 2012г., точно в 16.55ч. патриарх Максим бе положен в мраморния гроб под чудотворната икона “Света Богородица Троеручица” в църквата на Троянския манастир. Самата икона беше една от любимите на патриарха. До последните си сили той винаги водеше литийното шествие на храмовия празник на манастира.

Дядо Максим устоя на превратностите на времето не с хитрост, диктат, лакомия и политически интриги. Той изпълни пожизнения си мандат с библейска мъдрост и отдаденост към народа, с абсолютна скромност и с нескончаеми молитви за благополучието на България.

Отиде си един мъдър и честен духовник. Няма човек да е живял един ден и да не е грешил, цитираше Светото писание патриарх Максим и признава: “Грешки може да съм допускал, но компромиси във вреда на Църквата никога. Когато е трябвало да избирам, съм избирал това, което ще е по-полезно за Църквата, не за мен. Болезнено може да съм го изживявал, но важно е било да бъде добре за Църквата, а не за моя угода”.

Много бяха хората, дошли да изпратят Негово светейшество патриарх Максим до последния му земен дом – местни хора и близки, много духовници от цялата страна, ръководството на Община Троян – кметът Донка Михайлова със своите заместници Поля Димова и Кольо Кацаров, областният управител Ваня Събчева, кметовете на Ловеч и Велико Търново – Минчо Казанджиев и Даниел Панов, ловешките депутати д-р Анатолий Йорданов, Димитър Горов и Христофор Ачков.

Атмосферата вътре в храма бе истинска и трогателна – ковчегът на дядо Максим бе обсипан с цветя и целувки за последно сбогом.

Не всички от дошлите миряни успяха да се простят с църковния водач. Но стотиците запалени свещи и поставени венци белязаха уважението на хората, дошли да се поклонят пред духовника, най-дълго управлявал Българската православна църква.

Снимки:


 

Община Троян