Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В Троян стартира кампанията за повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци Печат Е-мейл
Вторник, 13 Ноември 2012 17:46

На 12 ноември в ОДЗ “Буковец” кметът на Община Троян Донка Михайлова откри информационната кампания по проект “Повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци”. Инициативата за него е на Главна дирекция “Здравеопазване и потребители” към Европейската комисия /DG SANCO/, в противодействие на тревожните през последните години тенденции в страните от Европейския съюз към повишаване на теглото и затлъстяване. Установено е, че в половината държави един от всеки двама страда от свръх тегло, а всеки страдащ от затлъстяване губи 8-10 години от живота си.

Проектът се реализира от френската агенция за връзки с обществеността и комуникации ЛИГАРИС – БАБЕЛ пилотно в три държави – България, Румъния и Словакия и целта е да се установят ефективни подходи за повишаване консумацията на плодове и зеленчуци. Дейностите са насочени основно към децата и юношите, към бременните и към възрастните хора.

В България проектът се изпълнява от ПР Агенция Янев и Янев на територията само на два града – Ловеч и Троян, в периода ноември 2012 – юни 2013 г.

В Троян проектът се реализира в партньорство със Сдружение «Знание» и подкрепата на: СОУ «Васил Левски», НУ «Христо Ботев», ОДЗ «Осми март», ОДЗ «Буковец», МБАЛ-Троян, Отделението по акушерство и гинекология, Дружество на военноинвалидите, Дружество на слепите, Културен клуб на пенсионера, Дружество на инвалидите.

 

Малчуганите от ОДЗ «Буковец» с интерес наблюдаваха баткото, който приготвяше плодови салати, изразяваха своите предпочитания и един през друг отговаряха на зададените въпроси, някои от които бяха малко трудни за тях. Например, на въпроса какво е доматът – плод или зеленчук, всички в хор извикаха – зеленчук. Но отговорът се оказа грешен и те научиха, че доматът е плод. Екипът на проекта не залага на сухата статистика, а на забавлението, изненадата и удоволствието. В стартовата фаза се предвижда пътуващо шоу, което да привлече вниманието на обществеността към важността на темата и да представи настоящата кампания. За Троян тя е от 12 до 14 ноември 2012г.

Донка Михайлова поздрави децата, техните родители и възпитатели от детската градина, както и екипът, който осъществява проекта в нашия град. Тя изрази своята убеденост, че възрастните носят голямата отговорност за здравето на децата, затова темата на проекта е много сериозна и важна и пожела успех на това добро начинание.

Предвиждат се ежемесечни кулинарни демонстрации във всяка от подкрепящите организации и раздаване на плодове и зеленчуци на присъстващите. За срока на целия проект ще бъдат раздадени 7 000 кг. пресни плодове и зеленчуци. Част от кампанията е и конкурсът за най-добра рецепта, който ще се проведе по организации.

Маргарита Генкова
«Връзки с обществеността»