Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Историкът проф. Иван Стоянов представи в Троян своята книга “Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Февруари 2013 14:02

На 13.02., по покана на Община Троян и по повод 140 години от гибелта на Васил Левски, проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет представи в салона на общината своята книга “Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Книгата е посветена на 175-годишнината от рождението на Апостола.

Проф. Иван Стоянов е първият ректор на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” – възпитаник на Университета. През 1998г. Американският библиографски институт го включва в изданието си “Пет хиляди световни личности” / Five thousand personalities of the world/. Преподавател е по история на Българското възраждане.

Книгата, която той представи пред троянската публика не е сухо биографично изследване, а по-скоро – осветляване на някои спорни и нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Левски. Като отчита постиженията на историческата наука, авторът няма претенция за нищо друго, освен за исторически вярно представяне на разискваните въпроси, тъй като “канонизираната истина”, макар в основата й да стои стопроцентова лъжа, се приема много по-лесно. Проф. Стоянов бе категоричен, че на българите не им трябва някакъв велик, безгрешен, канонизиран, фетишизиран и митологизиран образ на герой, не им трябва български Христос, а им е достатъчен живият пример и идеите на Васил Левски. И ако българският народ реализира само част от тези идеи, ако се посвети на Отечеството си не само на думи, но и на дела, както го прави Той, има макар и мъничка надежда за нашето бъдеще..., е убеден авторът.

Трите основни въпроса, върху които проф. Стоянов привлича вниманието на читателите са: идеите на Левски – идеи на новото време; революционният терор – “най-чистият път” към провал във Вътрешната революционна организация; Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София.

Община Троян ще подари закупените от нея книги на училищата в общината, носещи името на Апостола на българската свобода и на ученици, изготвили есета за Васил Левски.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”