Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троянци се поклониха пред Апостола Печат Е-мейл
Сряда, 20 Февруари 2013 10:12

Троян отбеляза датата 19 февруари, на която преди 140 години увисна на бесилото най-достойният син на България Васил Иванов Кунчев – Левски. Точно в 12.00ч. започна възпоменателното тържество пред паметната плоча, където някога се е намирал ханът на Васил Спасов, там, където в далечнната 1869 г. Левски основава Троянския революционен комитет.

Присъстваха ученици, представители на общинската администрация и местната власт, начело с кмета на общината Донка Михайлова, граждани и, разбира се, музикантите от Общинския младежки духов оркестър. На почетен караул пред паметната плоча застанаха представители на Регионален клуб «34-ти пехотен троянски полк» Априлци – Троян.

“Когато на този ден ние, българите, мълчаливо поставяме цветя пред паметните места за Апостола, това е израз на преклонението ни пред великата му саможертва, пред безсмъртните му идеи, пред една уникална личност, която се превърна в ярък пример за поколенията за служба на род и Отечество. На днешния ден, когато мислим за него, ние мислим за саможертвата и за доноса, за клетвата пред пищова и за плесницата, за гърлото, което пее, и за въжето, изпитваме гордост и срам, които всеки от нас носи в гърдите си. В този смисъл Васил Левски е полюсът, който ни обединява, съвестта, която ни издига и съди”, каза пред събралите се хора кметът Михайлова.

Много емоционално говори за Левски известният троянски адвокат и общественик Венелин Димитров.

Ученици от ОУ “Иван Хаджийски” рецитираха стихове за Апостола, написани от троянски поети.

Председателят на троянския комитет “Васил Левски” адв. Венелин Ангелов, връчи годишната награда на сдружението. Тази година тя бе получена от Илия Ганчев - дългогодишен учител по български език и литература, поет, председател на Дружеството на троянските писатели.

Поднесени бяха венци на признателност и цветя. С падане на колене и едноминутно мълчание, всички присъстващи се поклониха на Апостола на българската свобода.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността